Therapie

Voor wie?

We merken dat de drempel om de stap naar een psycholoog te zetten voor veel mensen nog altijd hoog ligt. We willen onze problemen zelf oplossen of voelen ons abnormaal als we professionele hulp zoeken. Toch is dat niet nodig! Eén op vier Belgen maakt tijdens zijn leven een ernstig psychisch probleem mee. Nog veel meer mensen hebben het gedurende een periode moeilijk o.w.v. een verlies of een verandering in hun leven. Het is geen schande om dan op zoek te gaan naar hulp. Integendeel, het is een teken dat je je leven in handen neemt en er iets aan wil doen!

Eigenlijk kun je bij mij aankloppen met alle vragen rond (individueel) psychisch welzijn:

  • Traumaverwerking (incl. rouwbegeleiding) 
  • Stress en burn-out
  • Depressie
  • (Sociale) angst en fobieën
  • Verslaving
  • Omgaan met chronische pijn en ziekte
  • Ondersteuning bij fertiliteitsproblemen

Wat is therapie?

In de oplossingsgerichte therapie focussen we ons vooral op het hier en nu. Samen gaan we op zoek: we spreken over hoe het leven nu is, wat je anders zou willen zien en hoe je daar kan geraken. Iedereen heeft sterktes en kwaliteiten; onze gesprekken zijn er dan ook vooral op gericht om die sterktes naar boven te halen en in te zetten om jouw doelen te bereiken.

Een ander belangrijk aspect van therapie is dat cliënt en psychotherapeute gelijkwaardige partners zijn. Het is een echte samenwerking met als doel te vinden wat voor jou als individu helpt. Iedere mens is anders en dus gaan we voor hulp op maat.

Hoe vaak moet ik komen?

Dat hangt er van af. Soms zijn een paar sessies voldoende, als het gaat om een zeer specifieke vraag. Meestal echter moet je rekenen op acht tot tien sessies. Tussendoor evalueren we samen hoe het loopt: zien we voldoende verandering? Moeten we iets op een andere manier aanpakken? Is andere hulp beter geschikt? De frequentie van de gesprekken is afhankelijk van jouw behoefte en de ernst van het probleem. Gewoonlijk plannen we eens in de twee à drie weken een gesprek.

Blijft wat ik zeg geheim?

Een psychotherapeute is, net als een dokter, deontologisch gebonden aan het beroepsgeheim. Wat je vertelt binnen de sessies blijft dus tussen ons. De notities die gemaakt worden, dienen enkel als geheugensteuntje en mag je steeds inzien. Het beroepsgeheim kan enkel doorbroken worden in gevallen waarbij jouw gezondheid en veiligheid, of die van een ander, in het gedrang komt. Daarom wordt ook gevraagd om de gegevens van een vertrouwenspersoon en/of je huisarts op te geven.

Terug naar het overzicht
Therapie

Therapie

Deel met je vrienden:
Terug naar het overzicht

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x